söndag 7 december 2008

En genomtänkt trädgård


En trädgård kan behövas planeras lite innan man sätter igång att gräva. Och en äldre trädgård kan med mer eller mindre enkla medel förvandlas till en helt ny upplevelse. Kanske bara med några enstaka nya detaljer som ett blickfång eller ljudet av porlande vatten. Tänker du anlägga din trädgård från början har du vunnit mycket med att tänka igenom hur det ska bli från början. Det finns en del bra saker att fundera på, till exempel:

- Hur trädgården ser ut idag och vad har du att utgå ifrån.
- Om du har berggrund eller vattensjuk mark.
- Vad du har för jordtyp, sandig, lerhaltig eller bra matjord?
- Dina möjligheter till eventuella bygglov.
- Kan du göra allting själv eller behöver du experthjälp?

Sedan är det dags att börja planera hur du vill att det ska se ut när det är färdigt. Det är inget absolut krav att alla detaljer ska vara klara innan man sätter igång, en del kommer till i takt med att arbetet fortskrider. En del kommer till som rena anpassningar efter verkligheten som att du hittar berggrund tio centimeter under jorden! Och var inte rädd att ändra planen efter resans gång, tänk kreativt ur så många vinklar som möjligt!
Vad vill du ha för växter? En del växter kan ha speciella krav på ljus, fuktighet, jordtyp eller vintertäckning. Tänk på att planera så att de får plats när de uppnått vuxen ålder. Ett nyplanterat äppelträd är ju bara 1,5 meter högt och 0,5 meter brett, medan det som vuxen kan bli uppåt 6 meter högt och 10 meter brett! Detta gäller alla växter, så ställ inte något som kan bli stort för nära några fasta objekt eller tomtgräns. Å andra sidan kan man ju inte ha FÖR stora luckor mellan plantorna när du planterar nytt, det skulle bli alldeles för glest och kalt. Man kan antingen plantera fler än man egentligen behöver och sedan gallra bort efter ett antal år, eller sätta växter med kortare livslängd som till exempel ettåriga sommarblommor som utfyllnad. Bar jord mellan plantor bör undvikas. Lägg ut marktäckning, till exempel täckbark så slipper du det mesta av ogräsrensningen.

Tänk även på detaljerna! Försök att hålla antalet träd, blommor eller krukor ojämna. Hjärnan försöker para ihop saker och ting två och två, så fyra urnor i trädgården upplevs som två par. Försök att hålla dig till en, tre, fem, sju eller nio till antalet, sedan blir det för många för att ha någon betydelse. Detta är något som japanska trädgårdar har som grundregel.

Trädgården ska ju även kunna upplevas på kvällar och vinterhalvåret, så fundera på om du vill ha belysning. Bra ställen att ha belysta av praktiska orsaker är uteplatser, trappor och gångar. För ett mer dekorativt syfte kan det fantastiskt vackert att belysa trädstammar, murar eller plank, växter och dammar.

Att skapa blickfång kan vara ett sätt att skapa lugn i trädgården och att få hjärnan att omedvetet vilja utforska och se mer. Det kan bestå i en öppning i grenverket en bit bort - man undrar vad som gömmer sig där? Det kan vara en damm med fiskar i, eller det kan vara trädgårdskonst, till exempel en skulptur av något slag. Men enligt mitt tycke helst inga trädgårdstomtar eller rosa flamingos! Jag får lite associationer till Skara Sommarland och Bert Karlsson av sådant, men det kanske bara är jag.

Det finns också rent praktiska aspekter. Hur ska trädgården bli lättskött? Saker man inte kommer ifrån är vattning, ogräsrensning och gräsklippning om man har gräsmatta (vilket ju inte är något krav). Det finns lite trick för att få så liten arbetsinsats som möjligt som syns på bilderna nedan. MEN - ju mer man arbetar på sin trädgård, ju mer lär man sig att uppskatta den! Jag tror nog att kropp och själ mår bra av att pyssla med växter och jord.

Här har man ramat in gräsmattan med trädgårdsplattor. Gräsklippningen blir betydligt enklare eftersom man kommer åt med gräsklipparen överallt och slipper använda grästrimmer längs rabatter och murar.



Samma trädgård på kvällen. Här har man belysning så att hela trädgården kan utnyttjas dygnet runt. Trappan, buskar, murar och fasad är belysta så att man lyfter fram de stora och fasta delarna av trädgården. Uteplatsen har fått extra ljussättning.

Våga vara inkonsekvent! Här har man brutit av de raka linjerna i rabatten och byggt upphöjda planteringar. Stenläggningen består av sten i flera färger för att ge ett levande intryck.

Dammar och uteplatser hör ihop. Det är lätt att njuta av vattenspegeln när man kan sitta och koppla av. Den här uteplatsen har en gångbro över vattnet och upplevs som en brygga vid en sjö.

Upphöjda rabatter är ett bra sätt att få trädgården mer tredimensionell. Istället för att bara bygga i sidled bygger man uppåt och skapar rumskänsla i trädgården. Här har man kombinerat en upphöjd rabatt med en damm i samma stil.

Kombinera funktioner! En låg stödmur blir enkelt också en elegant bänk. Olika material har använts till stenläggningen även här, men bara i kanten mot muren. Att få flera funktioner på det här sättet är mycket lämpligt i små trädgårdar.

En liten tomt är inget skäl att inte ha en fin trädgård. Här har man fått in det man behöver i form av en gräsmatta, uteplats med grill, planteringar och en lekstuga.

Kombinera färger! Den här planteringen går i rött orange och gult. Tänk på att både blommor och färgade blad kan kombineras på det här sättet. Ta reda på när växterna blommar och försök kombinera ihop växter så att det finns färg från vår till höst.

En annan plantering som går i rosa, lila och silver. Silverfärgade blad står sig hela säsongen och brukar lämpa sig bäst för soliga lägen.

Och förresten. Glöm allt jag säger om att det bör, måste eller ska. Det är du och ingen annan som bestämmer hur du vill ha det i din nya trädgård. Lycka till!

Inga kommentarer: